21 Mayıs 2008 Çarşamba

Irak Türkleri boykot'u durdurdu

Siyasi ilerlemelerdeki hak ihlalleri nedeniyle uzun süredir boykot ettikleri Kerkük İl Meclisi'ndeki oturumlara önceki gün geri dönme kararı alan Türkmenler, yıl sonunda yapılması planlanan yerel seçimlere odaklandı.

Türkmenler, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Türkmenlere verdiği sözleri yerine getirmemesinden dolayı kaygı duyarken, Kerkük valisinin de Türkmen olmasını istiyor.

boykota son verme kararının ardından, bugün düzenlenen basın toplantısında, meclise geri dönüşleri ve seçimlerle ilgili faaliyetlerini aktaran Türkmen üyeler, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Türkmenlere verdiği sözlerini yerine getirmediğini belirtiyor.

Türkmen Grubu adına Türkmen kadın üye Jale Neftçi ile birlikte bugün bir açıklama yapan Türkmeneli Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ali Mehdi, meclisteki yüzde 32'lik dağılım taleplerinde ısrarlı olduklarını kaydederken, "Biz genel dağılımda yüzde 32'lik talebimizi sürdürüyoruz. Bunun yanında Kerkük valisi Türkmen üyeden oluşsun" şeklinde konuştu.

"Devlet Başkanı Celal Talabani, bize verdiği hiçbir sözü yerine getirmedi" diyen Mehdi, Türkmenlerin Ekim ayında gerçekleşmesi planlanan yerel seçimlerde birlik oluşturacağını kaydetti.

KDP ve KYB ittifakının oluşturduğu Kürt Cephesi'nin, Kerkük'teki siyasi ilerlemelere hakim olduğunu ve aldığı kararları yönlendirdiğini öne sürerek uzun süredir meclis oturumlarını boykot eden Türkmenler, halen Irak Anayasası'ndaki 140'ıncı maddenin, belirlenen 31 Aralık 2007 tarihine kadar uygulanmadığı için bunun geçersiz sayılması konusundaki baskılarını sürdürüyor.

Türkmenler ile birlikte mecliste 7 temsilcisi bulunan Arap gruplar da, siyasi ilerlemelerdeki dağılımın adil olmadığını gerekçe göstererek, geçen yılın Ocak ayında Türkmenlerle birlikte meclis oturumlarını boykot kararı almış, bu eyleme 3 ay önce son vermişlerdi.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ittifakının oluşturduğu Kürt Cephesi'nin 21 üye ile temsil edildiği 41 sandalyeli Kerkük Meclisi'nde Türkmenler 9, Araplar 7, Hıristiyanlar ise 4 temsilci bulunduruyor. 41 sandalyeli Kerkük Meclisi'nin başkanlığını ise Kürt kökenli Rızgar Ali yürütüyor.

Tam haber metni için tıklayın

Hiç yorum yok: